„Жива кулинарна традиция” стартира в Поморие на 27.01.2012

Млади кулинари от ПГ по Туризъм „Алеко Константинов” гр. Поморие  издирват уникални рецепти от поморийския регион

[iframe src=“https://skydrive.live.com/embed?cid=1C50A2A2B80E11C3&resid=1C50A2A2B80E11C3%21636&authkey=AAyvpSa3x2WDIhM“ width=“240″ height=“320″ frameborder=“0″ scrolling=“no“]

С Поморие стартира в петък, 27 Януари, Националната младежка програма „Жива кулинарна традиция“. Бъдещите шеф готвачи от морското градче са първите участници в инициативата, които ще демонстрират пред целия град таланта си в кухнята. Те ще приготвят 10 ястия от региона, които бяха подбрани от 50 традиционни рецепти.

Демонстрациите ще се проведат в комплекс „Атриум“, Поморие, стартът е в 13,30 ч.

Менюто на вкусната демонстрация включва баница с коприва, гергьовденска салата, дроб сарма с лапад и булгур, кюфтета от фасул и картофи, лютика от сушени пиперки с картофи, мързелив тутманик, печен кромид със сушени червени пиперки, пълнена пуйка, салата от чирози и супа от нахут. Проектът има за цел да насърчи младите хора да изследват и опознават българското кулинарно наследство и да развие техния усет , талант и въображение, за да бъдат по-успешни в бъдещото си професионално развитие. Творчеството и професионализма на младежите ще бъдат оценени от всички гости на този вкусен празник.

На този форум ще вземат участие:  Гранд Хотел Поморие, „БиСиСи Хандел” ЕООД, Спа хотел „Сейнт Джордж“, Винарска изба „Тохун” ООД, „Джейелпи” ЕООД,  „Захаро” ООД, „Мистрал 66”, Закусвалня „Светлана Матева”,  Тракийско дружество.
Всички те са обединени от една идея – да демонстрират своето майсторство. Защото кулинарията с различните и подразделения също е изкуство. Изкуство, чрез което ние, хората усещаме вкуса на живота. Изкуство, което ни дава възможност да бъдем творци и откриватели, или просто ценители на изтънченото.

При приготвянето на уникалните регионални ястия младежите от ПГ по туризъм „Алеко Константинов” гр. Поморие ще получат и подкрепата на много от своите съученици.

Общо 6 са градовете, избрани да представят разнообразието от традиционни български рецепти, и след Поморие е ред на Сопот, Видин, Враца, Сливен и Гоце Делчев. Общият брой на събраните рецепти е 300, като от тях от всеки регион бяха избрани 50, а след това – по 10.

Творчеството и професионализмът на младежите ще бъдат оценени от всички официално поканени гости на този вкусен празник.