Без категория

21 септември – Европейски ден без загинали на пътя

Първи Европейски ден без загинали на пътя се провежда на територията на Европа на 21 септември, сряда. Инициативата е подкрепена от европейския комисар по транспорта Виолета Булц, Европейския съвет за безопасност на транспорта и службите на пътна полиция на 30-те страни-членки на TISPOL /ТИСПОЛ/, националните правителства, общинските и местните власти, неправителствени организации.
По предложение на TISPOL – Европейската мрежа на службите на пътна полиция, датата 21 септември 2016 г. е обявена за Европейски ден без загинали на пътя и ще се проведе като операция под наименованието EDWARD – European Day Without A Road Death.
Европейският ден без загинали на пътя е един от начините, по които европейските служби на пътна полиция се включват в Европейската седмица за мобилност, която тази година се отбелязва от 16 до 22 септември.
Координатор на изпълнението на операция EDWARD за България е Главна дирекция „Национална полиция“ на Министерство на вътрешните работи.
Операцията ще премине под мотото „ЗАЕДНО ЗА ВСЕКИ ЕДИН ЧОВЕШКИ ЖИВОТ!“

[iframe src=“https://onedrive.live.com/embed?cid=1C50A2A2B80E11C3&resid=1C50A2A2B80E11C3%215462&authkey=AMls1VITwzNZPuU“ width=“165″ height=“128″ frameborder=“0″ scrolling=“no“]

Денят на учениците от 9”б”клас на Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов” град Поморие започна с раздаване на флаери за родители, ученици и учители.

На видео стената в училище беше представена презентация.
Чрез кампанията учениците от  IX „б” клас заявява своята отговорна гражданска позиция по проблема и призовава „ За повече търпимост, уважение и отговорност на пътя като водачи, като пешеходци, като участници в движението”.

„Водачи и пешеходци, помислете как шофирате, как се движите по пътя” – беше част от обръщението на ученика Паиско Чакъров.

Помислете как да намалите рисковете – ползвайте предпазен колан, шофирайте със съобразена с пътните условия скорост, не употребявайте алкохол или упойващи вещества, не говорете по телефона, докато сте зад волана.

Помислете за близките, децата и приятелите си.

Намаляването на жертвите и ранените на пътя трябва да е приоритет не само на днешната дата, а всеки ден.

Призоваваме за повече търпимост, уважение и отговорност на пътя като водачи, като пешеходци, като участници в движението

Повече информация за инициативата можете да намерите в сайта на Министерство на вътрешните работи www.mvr.bg.