Без категория

УЧЕНИК ОТ ПГТ „АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ“ – ГР. ПОМОРИЕ Е СРЕД НАЙ-ДОБРИТЕ СЕРВИТЬОР-СОМЕЛИЕРИ НА БЪЛГАРИЯ

От 10 до 12 март в гр. Хисаря се проведе Регионалното състезание по професии, организирано от МОН. В надпреварата участваха бъдещи готвачи и сервитьори от професионалните гимназии по туризъм от областите Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Смолян, Кърджали и Хасково. Професионално жури от готвачи, сомелиери и представители на ресорния бизнес оцени младите таланти.

Достойно бе представянето на Александър Адамов от  XI Б клас, който се състезава в категория „Най-добър млад готвач“. Той приготви предястие от сирена, плодове и зеленчуци и основно ястие Пиката от свинско контрафиле. Подготовката на Александър Адамов за състезанието премина под ръководството на г-жа Радостина Бреянова.

В категория „Най-добър млад сервитьор“ Руси Тодоров от ХI А клас с ръководител г-жа Велка Байчева зае 4. място и съгласно регламента се класира за участие в националното състезание по професии.

На 19 април в ИНТЕР ЕКСПО ЦЕНТЪР, гр. София се проведе националното състезание по професии. Организатор на събитието бе Министерството на образованието и науката. Партньори в провеждането на състезанието бяха Асоциацията на училищата по хотелиерство и ресторантьорство в България, Българската асоциация на професионалните готвачи, Евро-Ток Интернационал и партньорски организации от икономически сектор „Туризъм“.

В надпреварата взеха участие най-талантливите ученици от 37 професионални гимназии. Ученикът от XI клас в ПГ по туризъм “Алеко Константинов“, гр. Поморие – Руси Тодоров бе отличен и класиран от компетентното жури сред десетте най-добри сервитьор-сомелиери на България и зае 7. място. Той демонстрира умения по сомелиерство и етикеция при поднасяне на ястията.

Успехите на възпитаниците на ПГ по туризъм „Алеко Константинов“ са резултат от задълбочената работа и професионалното отношение на г-жа Велка Байчева и г-жа Радостна Бреянова, под чието ръководство премина подготовката на състезателите.

Да пожелаем още много успехи на Руси и Александър!